Pro všechny milovníky univerzálního moravského léku, který vyléčí rýmu, špatnou náladu i studené nohy, máme výbornou zprávu. V neděli 9. dubna od 17 hodin se v sále Kulturního domu v Šumicích uskuteční Košt slivovice, a to již 22. ročník.
Na 22. ročník koštu pro vás bude připraveno 120 vzorků slivovic a 27 vzorků z darů letního ovoce. Od 17:00 až do vypití všech zásob můžete ochutnat všechny vzorky slivovice, které před vámi 25. března hodnotila odborná komise v počtu 21 zkušených porotců.
Kromě ochutnávky veškerých vzorků trnkových i ovocných destilátů pro vás bude připraven i besednický guláš, tlačenka a tradiční besednický “mastný”talíř, protože jak již tvrdili naše babičky, “když je mastná huba, tož sa tolik neožereš…” .
Celou akci bude dokumentovat “besednický” fotograf, Ota Hofr, pro zájemce bude připraven fotokoutek.
Program 22. Koštu slivovice *
• 17:00 Otevření Kulturního domu pro veřejnost – začátek degustace
• 20:00 Začátek hudebního programu – v sále KD skupina Mudrlanti a Heligonkáři z Kopanic, v kavárně Peklo Cimbálová muzika Olšava
• 20:30 Slavnostní vyhlášení vítězů 22. Koštu slivovice v Šumicích
• 21:00 – 22:00 Prodej tomboly
• 23:00 Dražba nejlepších vzorků slivovice **
• 23:00 – 00:00 Vyhlášení hlavních cen tomboly, vydává se bude v průběhu večera do půlnoci ***
• 01:00 – ??? Pro ty, kteří ještě neusnuli, volná zábava
* časové údaje v programu jsou pouze orientační
** Výtěžek dražby nejlepších vzorků Besedníci z.s. věnují, jako každý rok, pro potřeby Mateřské Školy Šumice
***Ceny z tomboly, které nebudou vyzvednuty do půlnoci 9. 4. 2023, propadají ve prospěch dalšího slosování
Tož dojděte v nedělu na Velikonoce okoštovat na Košt slivovice, jestli je lepší vaša, nebo súsedova 🙂
Degustace 25. 3. 2022
Degustace pro Košt slivovice proběhla 25. března v prostorách kavárny Peklo. Hodnocení probíhalo tímto stylem: 120 vzorků slivovic jsme rozdělili po 20 vzorcích na 6 degustačních sad, kdy se každá sada hodnotila u dvou stolů, přičemž u každého stolu seděli 3 členové poroty. Celkově tedy každý vzorek “okoštovalo” šest porotců. Porotci udělili každému vzorku bodové hodnocení v rozmezí 8 – 12 bodů (vůně 3 – 5 bodů + chuť 5 – 7 bodů). Z tohoto hodnocení jsme vybrali 10 vzorků s nejvyšším počtem bodů, a těchto 10 favoritů postoupilo do finálového kola. Ve finálovém kole následně tyto slivovice hodnotila tříčlená porota, která se neúčastnila úvodního kola. Hodnocení již neprobíhalo klasickým hodnocením 8 – 12 bodů, ale seřazením vzorků od 1. do 10. místa.
Porota základního kola:
- Borýsek Petr
- Březina Pavel
- Graja Aleš
- Holub Tomáš
- Holub Zdeněk
- Kubáň Tomáš
- Lekeš Pavel
- Marek Václav
- Milička René
- Mužík Stanislav
- Ondřej Lukáš
- Ondřej Stanislav
- Pačinek Petr
- Rašticová Jaroslava
- Slačálková Markéta
- Suchomela Jiří
- Synčák Vít
- Šojdr Vratislav
- Švec František
- Žampach Josef
Porota finálového kola:
- Dvořák Karel
- Kovařík Michal
- Věrný Zbyněk
Všem porotcům za jejich ochotu a úsilí při degustaci pro Košt slivovice děkujeme.
Přípravy na degustaci
Co se děje s vašimi vzorky po odevzdání? Všechny vzorky zapíšeme pod vaším jménem a údaji, které jste nám poskytli (Jméno, adresa, ročník sběru ovoce a druh ovoce), a následně je vzorku přiděleno unikátní číslo. Číslem olepíme “sodovčák”, do kterého vzorek přelijeme, a necháme všechny vzorky odpočívat do dalšího dne, aby při koštu měly všechny stejnou, pokojovou teplotu. Kvalitu slivovice totiž člověk pozná pouze tehdy, pokud má pokojovou teplotu. Proto ani na koštu vzorky nechladíme.
Na předešlé Košty se můžete podívat zde.